20 Aralık 2014 Cumartesi

Anneannemin Düğme Kurabiyesi

Burası hiçbir zaman yemek tarifi blogu olmadı, bundan sonra da olmayacak. Ama geçen gün hatırladığım eskilerden bir kurabiyenin tarifini annemlerden soruştururken, aklıma bir proje geldi. Çevremdekilerden onlara, onların anneleri, büyükannelerine ait eski tarifleri toplayıp, denedikçe buradan paylaşmaya, projemi de unutulmamasıgerekentarifler hashtagi ile yayınlamaya karar verdim. Çünkü şimdi bunları toparlamazsam, ileri nesillere aktarma şansımızı kaybedeceğiz hissine kapıldım.

Bu projeye ilk yukarıda bahsettiğim kurabiye ile başladım, anneme sorduğumda bunun rahmetli anneannemin düğme kurabiyesi olduğunu söyledi, tarifte teyzemden geldi. Bana da hemen yapmak düştü. Kendimi mutfakta mucizeler yaratan biri gibi görmesemde, sonuç çok başarılıydı. Aynı hatırladığım o lezzet ortaya çıktı. Hele birde damak tadına güvendiğim eşimden de tam not alınca paylaşmak istedim.

Tarif şöyle:

Düğme Kurabiye

200 gr margarin veya tereyağ

1/2 kg un                   
1 küçük bardak şeker (iri çay bardağı veya büyük olmayan su bardağı)
1 çay kaşığı karbonat                 
2 yumurta    (yumurtalardan birinin beyazını ayır)            

Unu ve oda sıcaklığında bekletilmiş margarin veya tereyağını yoğuruyoruz,  ortasına diğer malzemeleri koyup yoğurmaya devam ediyoruz.
Elimizle yuvarlak şekil verip, önce ayırdığımız yumurta beyazına (öncesinde biraz çırpın) sonra tozşekere buluyor, ortasına fındık koyup 170 - 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz.

Ve sonuç ta ta taaaam :)


Benden şimdilik öyle havalı yemek fotoğrafları beklemeyin, belki zamanla o da olur, amacım yemek blogu yapmak olmadığından olmayabilirde...

Bu tarifin sahibi ve bu projenin başlamasına vesile olan canım anneanneciğimi de buradan anmadan geçemem. Güleryüzlü, melek kalpli, güzel kadın anneanneciğim, seni çok özlüyoruz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder