17 Nisan 2015 Cuma

Kopanista - taze baklanın Girit mutfağındaki lezzeti

Neredeyse 4 ay önce yazmışım ilk ve son unutulmamasıgerekentarifler yazımı :) Yeni bir tane yazmanın zamanı gelmişti, ama ülke değişikliği, yeni ev, ortam vs derken mutfakta yeni bir şeyler denemeye zamanım yoktu :)

Ta ki taze baklanın tek sevdiğim hali olan kopanistayı yıllar sonra annemde yiyip hatırlayıncaya kadar, üstünede hemen eve taze bakla alıp, annemden de tarifi alıp denemeye giriştim. Biz Girit mubadillerindeniz, mutfağımız bana göre çok güzel, çok leziz, çok zengin, eğer, yeşili, otları, zeytinyağını, kuzu etini seviyorsanız. Kopanista doğru yazılışı bu mu diye internette araştırırken öğrendiğim kadarıyla Rumcada ezmek, dövmek anlamında kullanılıyormuş, ortaya çıkan baklanın görüntüsü, dövülmüş, ezilmiş izlenimi veriyor ve pek göze hitap etmiyor ama lezzeti tam tersi...



Tarife geçersek;

yarım kg taze bakla
1 demet taze soğan
1 demet taze nane
1 demet taze sarımsak
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz
2 çorba kaşığı sirke
1 yemek kaşığı un


Baklanın uçlarını kesiyoruz, yıkıyoruz ve suda haşlıyoruz. 15-20 dak kadar haşlanan baklaları çıkarıp suyunu süzdükten sonra, kuşbaşı doğruyoruz. Başka bir tencereye, birer demet, taze nane, soğan ve sarımsak ayıklayıp, doğruyor ve ekliyoruz.







Üstüne kestiğimiz haşlanmış baklalar, ve zeytinyağı ile tuz koyuyoruz. Baklalar yenecek kıvama gelene kadar çevirerek pişiriyoruz. Tadına bakın, eğer pişmemişse az az sıcak su ilave edebilirsiniz, ama çok değil ( benim gerek kalmadı mesela).


Pişmiş kıvama gelince un ve sirke ( sirke yoksa veya sevmiyorsanız limon suyu) ekleniyor. Suyunu iyice çektirin, kesinlikle sulu kalmasın. Sıcakken üstüne yoğurt ile servis yapıp yemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun




Püf noktası : Dibine yapışabilir hatta mümkünse dibi biraz tutsun, daha makbuldür.

Dipnot 1: Taze baklanın mevsimi kısa bildiğim kadarıyla, acele edin
Dipnot 2: Burası hala bir yemek blogu değil ve olmayacakta :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder